ORTODONTİK TEDAVİ NEDİR?
Dişlerin çapraşık ya da aralıklı dizili olduğu durumlar ve benzeri çene ve ağız bozuklukları düzeltmek için uygulanan tedaviye ortodontik tedavi denir.
Ortodontik tedavi öncesi ağızda var olan çürüklerin giderilmesi ve ihtiyaç duyulan kanal tedavilerinin mutlaka tamamlanmış olması gerekmektedir.
ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA DİŞLERE NASIL BİR BAKIM UYGULAMAK GEREKİR?
Ortodontik tedavi gören hastalar ortodontik diş fırçası ile günde 3 kere dişlerini fırçalamalı ve ara yüz fırçaları ile braketlerin aralarını mutlaka temizlemelidir. Ağız gargaralarını da kullanmak faydalı olacaktır.
Ayrıca tedavi sırasında braketlerin düşmemesi için aşırı soğuk, sert ve asitli gıdalar tüketilmemelidir. Braketin düşmesi dişlere uygulanan baskıyı ortadan kaldıracağından dolayı ortodontik tedavi kesintiye uğrar. Düşen braketler en kısa zamanda tekrar yapıştırılmalıdır.
ORTODONTİK TEDAVİ SONRASI VERİLEN TAKIP ÇIKMALI APAREYİ KULLANMAZSAK NE OLUR?
Apareyler dişlerin son halini almasında yardımcı olur. Kullanılmazsa dişler tekrar bozulur ve yeniden braket takılması gerekebilir.
FONKSİYONEL ORTODONTİK TEDAVİ NEDİR NASIL YAPILIR?
Çocuğun gelişim döneminde çene kemiklerinin büyümesini yönlendirmeyi amaçlayan bir ortopedik tedavidir. Örneğin, alt çenenin geride olduğu durumlarda, alt çenenin büyümesini hızlandırıp ve üst çeneyi yakalamasını sağlamak bu tedavi yöntemine dahildir.
NEDEN 7 YAŞ OPTİMUM ZAMANDIR?
Ortodonti tedavisi için erken yaşlar fırsat yaşları olarak değerlendirilir. 7 yaşına kadar yapılacak tedaviler ilerleyen dönemler için zemin oluşturur. Bu dönemlerde uygulanabilecek tedaviler aksatılırsa büyük tedavi kolaylıkları kaçırılabilir.
ŞEFFAF PLAK (TELSİZ ORTODONTİK TEDAVİ) NEDİR?
Şeffaf Plak, hastaya özel yapılan şeffaf plaklar ile dişleri düzeltmek için kullanılan ortodontik tedavi yöntemidir. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları şeffaf plak tedavisi ile giderilebilir ancak dişin çekilmesi şart olan bir tedavide şeffaf plak tercih edilemez.
Şeffak plaklar genelde ortodontik tedavi sonrasında takılan pekiştirme plağı ile karıştırılmaktadır. Ancak pekiştirme plağı tedavi sonrası uyumu sağlamak için kullanılır. Şeffaf plaklar ise tedavi yönteminin kendisidir ve tedavi boyunca şeffaf plak kullanılır.
ŞEFFAK PLAK TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
En önemli avantajı istenildiği zaman çıkarılabildiği için özgüven eksikliği hissetmeden gülebilirsiniz.
İstediğiniz yemeği yiyebilir ve sonrasında takabilirsiniz.
ŞEFFAK PLAK TEDAVİSİNDE AĞRI OLUR MU?
Şeffaf plak İlk kez dişlere geçildiklerinde hissedilen bir ağrı olur ancak bu ağrı belirli bir zaman sonra, plaklar dişlere uyum sağladığında geçer.
ŞEFFAF PLAKLAR GÜN İÇERİSİNDE KAÇ SAAT TAKILMALI?
Şeffaf plakların bir gün içinde yaklaşık 20 saat takılması gerekir. Bu plaklar yalnızca yemek yerken çıkartıldığı için gün içerisinde 1 veya en fazla 2 saat çıkarabilirsiniz.