Periodontoloji
Dişlerin çevre dokuları ile ilgilenen ve diş eti hastalıklarının tedavi edildiği bölüme periodontoloji denir. Zamanında tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları diş kayıplarına sebep olabilir.
Diş eti iltihabı nedir?
Diş eti hastalıkları diş eti iltihabı ile başlar. En önemli belirtisi diş eti kanamasıdır. Tedavi edildiği durumlarda iltihap kemiğe inmez ve diş eti hastalıkları oluşmaz.
Diş eti hastalıklarının sebebi nedir?
Diş eti hastalığına birçok etken sebep olabilir. Hastalıkların ana nedeni bakteri plağıdır. Bunun yanında sigara, sistemik hastalıklar, ilaçlar, stres ve beslenme gibi diğer unsurlar da diş eti hastalıklarına neden olabilir.
Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir?
-Diş fırçalama sırasında görülen kanama
-Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
-Kötü ağız kokusu
-Diş etlerinde çekilme
-Diş etlerinde görülen iltihabik akıntı
– Diş aralıklarının açılması
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Erken dönemde fark edilen diş eti hastalıkları cerrahi işleme gerek kalmadan diş ve kök yüzeyi temizlenerek basitçe halledilir. Daha ilerlemiş hastalıklar için ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Dişeti hastalıklarının tedavisinde hastalığın şiddetine göre aşağıdaki tedaviler uygulanabilir:
Subgingival küretaj :Diş eti lokal anestezi ile uyuşturulur, iltihabi dokular ve diş etinin altında bulunan diş taşları temizlenir.
Gingivektomi ve Gingivoplasti : Lokal anestesi yardımı ile diş eti uyuşturulur; kalınlaşmış diş eti kenarlarına form verilir, diş etinin yapısını düzeltilir ve diş eti büyümeleri tedavi edilir.
Flep operasyonu: Lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra diş eti, kök yüzeyleri ve kemik açığa çıkacak şekilde kaldırılıp, iltihaplı dokular uzaklaştırılıp, kök yüzeyi düzleştirilir ve gerekli kemik düzeltmeleri yapılır. Kemik yıkımının ilerlediği ve uygun olan durumlarda kemik grefti, membran ve doku uyarıcı proteinler kullanılarak yeni destek yapıların oluşturulması sağlanır.
Diş ve Diş Eti Hastalıkları Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
-Ağız ve diş sağlığı için 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.
-Diş taşı oluşumu engellemek için günlük ağız bakımına özen gösterilmelidir.